Een nieuwe en oude weg naar een fysieke, mentale en spirituele gezondheid.
Qigong, waarom, welke ervaring en hoe leg je het uit…
Qigong, een groep bewegingen, die samen met ademhaling en visualisatie worden tot een oude en vernieuwende manier van helen van het lichaam en geest en het stabiliseren van het evenwicht dat hierdoor ontstaat.
Pfff…dat is een hele zin, die er zomaar ineens uitspatte!
Maar waarom zou je nou elke dag deze oefening voor één tot twee uur doen, en dan soms ook nog op tijden dat je eigenlijk wilt slapen??
Rare bewegingen en op de vreemdste tijden ademhalen en klanken gebruiken, die je in de maatschappij nooit openlijk zou willen gebruiken, zonder dat mensen denken dat je een beetje gek bent.
En dan ben je klaar met al deze bewegingen, ademhalingsoefeningen, en geluidsuitspattingen. Dan begint de meditatie… En ga je in jezelf nog even verder met oefenen. Mantra’s opnoemen, kijken naar elk onderdeel van je lichaam, kijken naar een bal van wit of goud licht. Stralen van licht, lotusbloemen, witte wolken en noem maar op…
Waarom zou je dit doen??
Een heel simpel antwoord is: Je wordt er heel relaxed en rustig van.Dat is wel het meest simpele antwoord en daar doen een heleboel mensen het ook echt voor. Het is een hele makkelijke, zachte manier om je lichaam rustig op te laten starten na het slapen. En je geest gaat daar dan ook in mee. Daarna stap je de auto in naar je werk en kan je de hectiek aan van alle drukke verkeersbewegingen. Mensen met koffie in hun hand, die al te laat zijn voor hun werk en je afsnijden. Fietsers die nog even voor gaan en hun middelvinger opsteken. Jij rijdt op de rechter baan en niets brengt je van jouw pad. Mooi toch?! Jij bent vroeg opgestaan. Hebt een groepje oefeningen gedaan met een stukje meditatie en je kan de wereld aan. Want jij bent heel relaxed, rustig en alert. Huh, je bent nog iets?? Alert! Ja, dat is ook een bijkomstigheid. Omdat je zo rustig en relaxed bent, opent je gezichtsveld en zie je veel meer. En zo heb je weer een voordeel van Qigong. Maar dan is dit het toch wel??
Ja, voor sommige mensen is dit wat Qigong ze brengt. Een staat van welzijn die een heleboel drukke mensen in de ochtend niet zou misstaan.
Wat gebeurt er nog meer in je lichaam dan? Of, gebeurt dit eigenlijk wel in je lichaam?
Hier in het westen zien we het lichaam als materie. Als er dingen gaan stromen, dan is dat vaak vloeistof of een elektrische stroom. Warmte zou ook nog kunnen, opgewarmde lucht of vloeistof die een fijn gevoel geven. In de Chinese geneeskunde, daar hoort Qigong bij, wordt alles bekeken als energie. Dus als er iets stroomt is dat energie. Een mens bestaat dus uit energie.
Oooooh, en mijn gedachten dan?
Hmm, ja, ook energie…
Kan ik dan met mijn gedachten-energie ook andere energie beïnvloeden?Dat zou zomaar kunnen.
Dus als ik Qigong beoefen beweeg ik energie?
Ja, en eigenlijk best veel!
Maar als je dan helemaal stilstaat en niet meer beweegt, kan je dan in gedachten de bewegingen doen en zo stilstaand Qigong beoefenen?? Misschien lopen we nu te hard van stapel en kunnen we deze vraag beter wat later stellen. Ik denk wel dat dit een hele goede vraag is…
En nu ben je bezig met Qigong, dag na dag, week na week. Je lichaam doet soms een soort van pijn, alsof er iets gebeurt dat nog nooit is gebeurd. Mooie omschrijving weer…
Pijntjes, dus blokkades, van meridianen.
Meridianen??
Meridianen zijn het leidingwerk waar de Qi doorstroomt, je weet wel die energie waar we het eerder over gehad hebben. Als daar een blokkade in zit, kan de Qi niet verder en dan gaat het op die plek pijn doen.
Nu weer verder met de Qigong. Na meer en meer oefenen verdwijnen de pijntjes en je voelt ook dat het stroomt in je lichaam. Een behaaglijk, aangenaam, zacht gevoel dat je vredig maakt, dat je rust geeft, dat je gedachten minder worden.
Ja daaaaag, de gedachten knallen alweer door je hoofd en je weet eigenlijk niet meer waar je bent in de oefening die Qigong heet. Even rustig ademhalen en langzaam kom je weer terug… Na Mo Ong a Hong…Na Mo Ong a Hong….Even de mantra en alles wordt beter, anders, terug naar de rust.
De ene dag gaat het helemaal los met de gedachten, de andere zit je diep in de Qigong-oefening en wordt je aan het einde extra beloond door een fantastisch gevoel, dat bijna onbeschrijfelijk is. Het leuke aan bijna is, dat je het toch gaat proberen…
Een staat van onoverwinnelijkheid, maar zeker niet arrogant. Een staat van rust, maar wel helder en scherp, maar zacht scherp. Een staat van: hmmm, maar toch: hmmm en ook: hmmm… En dan is het toch weer onbeschrijfelijk.
Langzaam maar zeker voel je dat je huid een beetje anders aanvoelt. Alsof er een laagje omheen wordt gevormd. Niet vervelend of storend en ook niet altijd `aanwezig`. Het lijkt wel of er een extra beschermend laagje om je wordt gevormd. Een laagje die je laat voelen, dat je beschermt tegen de buitenwereld, dat je intuïtief net wat gevoeliger maakt. Je huid heelt ook makkelijker. Insecten lijken wel tot je aangetrokken, maar niet om te prikken, steken, bijten of zuigen. Dat scheelt wel een hoop jeuk!
Nu we toch bij de huid zijn, is er een ander fenomeen. Je huid heelt makkelijker en lijkt zich ook te ontdoen van verontreinigingen. Natuurlijk is dit een langzaam proces, net als de opbouw en gewenning aan de Qigong-oefeningen. Wratten lijken ook langzaam op te lossen, niet meer welkom in het lichaam, waar ze al een tijd ingegroeid waren. Stukje voor stukje zie je ze verdwijnen en wordt de huid weer mooi.
Misschien dat dit te maken heeft met de positieve werking die Qigong heeft op je organen. De stroom die je opgang hebt gebracht gaat door je meridianen naar al je weefsels en dus ook naar je organen. Die komen weer in balans en gaan ook weer beter samen werken.
Je doorziet ineens de zwaktes van je lichaam, die na verloop van tijd en oefening steeds een beetje sterker worden. De sterke eigenschappen van je lichaam gaan je zwakke helpen met je genezingsproces dat is begonnen. Een mooi en soms pijnlijk proces, waarin je geest een behoorlijk aandeel in heeft. Je geest geeft je de kracht om door te zetten als je even wilt stoppen met Qigong, omdat het even te heftig wordt. Als je met de neus op de feiten wordt gedrukt, dat het leven niet alleen maar makkelijk is, maar soms ook puur afzien, geeft je geest je de kracht om door te zetten. En dat is soms echt nodig tijdens de beoefening van Qigong, als je in een lange tijd een houding staat en dit nog even duurt of je een langzame beweging doet, die je eigenlijk veel sneller wilt doen. Het gaat dan niet om het volbrengen van de taak, maar om de weg daar naar toe.
Je geest en je gedachten worden zachter, zonder weerloos te worden. Stiller zonder saai te zijn. Duidelijker en sterker zonder agressief te zijn.
Qigong kan je ook betere keuzes leren maken. Soms zijn deze heel duidelijk, vaak kom je er pas veel later achter dat een genomen beslissing veel beter heeft uitgewerkt dan verwacht.
Een voorbeeld is voeding. Voeding is een belangrijke bron van Qi. Je organen zorgen ervoor dat deze Qi omgezet wordt in andere vormen van Qi. Dit is wel heel summier omschreven, maar er zijn niet voor niets hele boeken over geschreven.
In het westen zien we dit als voedingstoffen die in ons spijsverteringsstelsel uit de voeding worden gehaald en daardoor te gebruiken in ons hele lichaam.
Je zal zien dat je na verloop van tijd gezondere keuzes maakt in voeding. Je lichaam en je geest begrijpen heel goed wat dat met je lichaam doet. En af en toe een slechte keuze is natuurlijk prima. Geniet er dan extra van, is de beste tip…
En dat is natuurlijk het mooie van Qigong. Gezond, ziek of wat klachten, je keuzes worden beter. En leeftijd doet er ook niet toe, hoe mooi is het om er sprankelend bij te lopen op 90-jarige leeftijd.
Om nog even terug te komen op de vraag:
’Maar als je dan helemaal stilstaat en niet meer beweegt, kan je dan in gedachten de bewegingen doen en zo stilstaand Qigong beoefenen??’
De oude meesters doen dat niet. Zij willen elke beweging, ademhaling, visualisatie op de goede manier uitvoeren, zodat zij een goede fysieke, mentale en spirituele gezondheid krijgen en houden.Het kan wel, maar het geeft absoluut niet dezelfde voldoening als de ‘bewegende’ Qigong. Dit blijft een moeilijk punt, waar we misschien later een keer een discussie over kunnen voeren met een lekker bak thee.
Tot die tijd gaan we lekker bewegen, ademhalen en naar binnen kijken met die bijzondere therapeutische vorm die Qigong heet.
Warme Groet,
Roald